Nuorten työnäytökset


KEVÄTKAUSI 2024

Farmari 2024

Somistustaide-projektiryhmä maalasi lehmän ja vasikan Farmari maatalousnäyttelyille. Ennen näyttelyä lehmä ja vasikka nähdään Farmarin mainoksena Seinäjoen torilla. Farmari järjestetään 4.-6.7. Seinäjoella.

PikkuProvinssi

Somistustaide-projekti koostuu monesta eri osasta. Kevään '24 ensimmäinen työnäytös oli toteuttaa lastenfestivaali PikkuProvinssiin somisteita. Tapahtuman teemana tänä vuonna on ÖTÖKÄT. Tolkun projektiryhmä toteutti tapahtumaan perhosia, koppakuoriaisia ja hämähäkkejä. Oli joukossa muurahaisia ja ampparikin. Myös Avoin Tolkku osallistui festivaalin somistamiseen ja yksi heistä toteutti ötökkä-äänimaailman. Äänimaailman voi kuunnella täältä PikkuProvinssin Ihme Ötökkä! -grafiikkanäyttelystä jonka sisältöä ovat toteuttaneet päiväkotilaiset. Näyttely on nähtävillä myös tapahtumassa äänimaailman kanssa. PikkuProvinssin yleistunnelmaan pääset tutustumaan täällä. Tapahtuma on viikolla 21 Törnävänsaaressa. 


Tervetuloa teatteriesitykseen!

Seuraava Taso – näytelmä kertoo tarinaa yksinäisyydestä ja sen tuomista lieveilmiöistä kuten työttömyydestä ja terveysongelmista. Mikä on yksinäisyyden hinta?

Näytelmä on Nuorten Tolkun esittävä taide-projektin itse ideoima ja tekemä, käsikirjoitus, lavastus ja puvustus on ryhmän käsialaa ja osa teoksen musiikista on ryhmän itse säveltämiä ja soittamia. Ohjaus Heidi Ylinen.

K-15

Ei pääsymaksua.

Esitykset

Ke 13.3.24

klo 10.00 ja 13.00

Ilmoittautumiset ennakkoon 11.3.24 mennessä nuortentolkku@seinajoki.fi

Ilmoita ryhmäkoko ja kumpaan esitykseen olette tulossa.


SYYSKAUSI 2023

Tolkun Soundin (syksy 23) julkaistuja kappaleita nyt julki myös Tolkun someen. Tämä julkaistu kappale sijoittuu aiheeltaan jouluun ja kulutukseen. Kappale ja Seinäjoen torille sijoitetut Tolkun Muovikuuset tuntuvat liikkuvan käsikädessä kohti muovittomampaa maailmaa, vai mitä sanot? Kuuntele Hysteriaa niminen kappale alla olevasta painikkeesta, se vie sinut juutuupiin. Tsekkaa myös Tolkun TikTokiin laitettu video aiheesta. Kappaleen kansikuvaksi saatiin Kokeilevan Kuvataiteen projektiryhmästä räväkkä maalaus.

Toinen julkaistu kappale on Kesäpäivän kaipuu. Kuuntele kappale alla olevasta napista ja tutustu Soundcloudin sivulla myös esimerkiksi Tolkulle tehtyyn runoon.  Samalta sivulta löydät myös jouluisia kappaleita, joita kuultiin niin ikään myös Muovikuusten kanssa torilla. Tälle rauhalliselle kappaleelle somea varten tehty video nähtävillä esimerkiksi Tolkun TikTokista.


Kokeileva kuvataide ja Tolkun Soundi-projektien toisena työnäytöksenä toteutettiin kierrätetyistä, rikkinäisistä muovileluista joulukuusia Seinäjoen keskustan torille. Muovikuuset valaisivat joulunavausta 18.11. ja olivat esillä vuoden vaihteen yli. Kuusia kootessa mietittiin kierrätystaiteen merkitystä, materiaalien käyttötarkoitusta, uusiokäyttöä sekä kulutusta kuten myös materiaalien käyttöikää. Lue lisää kuusista.

Muovikuuset Seinäjoen toripaviljongin lavalla Joulunavauksessa 18.11.2023.


Syksyllä 2023 Kokeileva Kuvataide- ja Tolkun Soundi-projekteissa ideoitiin ja toteutettiin halloween-tapahtumaan somisteet, sisältö, omia hahmoja sekä äänimaailmoja. Kuvataiteen toteutuksessa tutustuttiin mm. mahdollisiin levy-, rakenne- ja kiinnitysmateriaaleihin, pinta-aineisiin sekä erilaisiin kierrätysmateriaaleihin kuten kankaisiin. Somistetoteutuksia muotoiltiin mm. Finnfoamista, pahvista, uretaanista sekä valuputkista. Niitä pintakäsiteltiin mm. liimoilla, maaleilla ja harsoilla. Halloween-tapahtuma oli suunnattu yläasteikäisille ja se järjestettiin Pohjan nuorisotalolla 27.10. Tapahtuma toimi projektin päätyönäytöksenä ja siihen kuului tapahtumailtaan osallistuminen. Tapahtumassa kävi 120 yläasteikäistä tai muuten alle 29-vuotiasta kävijää. Projektin halloweenosioon sisältyi myös maskeerausta, pukusuunnittelua- ja muokkausta, valaisua sekä markkinointia jalkautuen yläasteille.

Tolkun Soundi-projektissa harjoiteltiin digitaalisen äänittäminen ja miksaamisen perusteita, ideoitiin ja toteutettiin omia musiikkiteoksia halloween-tapahtumaan. Projektissa käytettiin äänitys- ja miksausohjelma Reaperia ja sen kanssa käytettiin VST-instrumentteja, lähinnä erilaisia syntetisaattoreita ja mm. reverb-, delay-ja ekvalisointiefektejä. VST-instrumenttejä ohjattiin midikoskettimistolla. Projektissa hyödynnettiin erilaisia tekijänvapaita sample- ja midikirjastoja.


KEVÄTKAUSI 2023 

3 kk kestävässä Esittävä taide-projektissa nuoret pääsivät tutustumaan teatterin tekemiseen kokonaisvaltaisesti, kuten ääni-ja valotekniikkaan, lavastukseen, puvustukseen, maskeeraukseen, näyttelijäntyöhön sekä esittävän taiteen eri muotoihin. Nuorten toiveesta ryhmä alkoi valmistamaan omaa esitystä. Käsikirjoitus, lavastus, valot ja äänet sekä tietenkin roolisuoritukset ovat kaikki ryhmäläisten itsensä tekemiä! Ryhmä koostuu 20-28v. nuorista aikuisista, jotka rohkeasti ja ennakkoluulottomasti lähtivät rakentamaan teatteriesitystä ilman aikaisempaa kokemusta. Näytelmään haettiin inspiraatiota vanhojen klassikkosatujen pohjalta, ideoita ammennettiin myös Seinäjokea koskettaneen otsikon: Seinäjoki- Suomen huumepääkaupunki pohjalta. Näytelmä on K17.

Tolkutonta Sekoilua, sitähän elämä välillä on, tule katsomaan meneekö ihan kaikki pieleen!
Kurkkaa täältä Tolkun somistustaide portfolio. Portfoliossa kuvaesittelyä somisteista joita nuoret ovat toteuttaneet. 


SYYSKAUSI 2022

Syyskaudella 2022 Kokeileva kuvataide ja Mediataide toteuttivat työnäytöksenä yhteisennäyttelyn Kulttuurikeskus Kalevan Navetalle. Lisää tapahtumasta ja kuvia tapahtuman Fb-sivulla!


SYYSKAUSI 2021

Kokeileva Kuvataide- sekä Mediaprojekti toteuttivat yhteisen työnäytöksen Kokeileva Kuvataide X Mediaprojekti Nuorisokeskuksella 14.12.21. Nuorten työt ovat nähtävillä täällä!


KEVÄTKAUSI 2021

Taideteoksia projektin työnäytös VOIMAANNUTTAVA toteutettiin Ideapark Seinäjoen tiloihin 7.7.- 21.7. Projektiryhmä myös ideoi ja toteutti Räsymatto - projektin Seinäjoen Keskustorin tuntumaan kesäkuussa-21.


Luova Tolkku projekti toteutti FANTASIA. - työnäytöksen Seinäjoen pääkirjasto Apilassa 7.-20.4.2021


Tolkku Animoi projekti valmisti työnäytökseen yhteisen animaatiovideon 25.2.2021

Tolkku Animoi-projektissa on tutustuttu tekemisen kautta animointiin sen kaikissa päämuodoissa: 2D, 3D, Stop Motion ja liikegrafiikka. Projektia ohjasi Jusa Kaivo-oja. Projektin henkilökohtaisten harjoitteiden myötä sekä yhdessä ideoimalla on työnäytökseen saatu kollaasi erilaisia animointitöitä, jotka on yhdistetty Teletappi- ja kanavasurffausteemalla toisiinsa. Tällä on haluttu kuvastaa television ja muun nykymedian vaikutusta ihmiseen, luomillaan ärsykkeillä. 


SYYSKAUSI 2020

TolkkuMix ja Tolkun Soundi työnäytökset toteutettiin verkkotapahtuma Onx täs Tolkkua?!-  väliseminaarin yhteydessä 4.11.2020

TolkkuMixin taidesisällöistä valikoitui työnäytökseen sanataidekokonaisuudesta teoksia. Sanataidetta ohjasi Heli Orava ja apuna videoteosten toteuttamisessa oli vuorovaikutustaidot-kokonaisuuden ohjaaja Eerik Kantokoski. Tolkun Soundi musiikkiteosten valmistui Rytmi-instituutin työryhmä Jenni Packalén ja Toni Niemi opastuksessa.KEVÄTKAUSI 2020

Tolkku X Provinssi  Taide ja Raksa projektit- Toiveiden siepparit ja Elämän kukinto teokset Törnävänsaaressa 25.-28.6.2020

Tolkku X Provinssi projekteja ohjasi Provinssin taiderakennuspäällikkö Sini Savela


Kokeileva Kuvataide ja Valokuva- projektien yhteinen työnäytös:

Mielenmaisemia - nuorten taidenäyttely 5.3.2020

Kokeileva Kuvataide projektia ohjasi Niina Keltamäki

Tolkun Valokuva projektia ohjasi työryhmä Tomi Salminen, Kalle Marjamäki, Mika Rinta-Porkkunen ja Sami Huhtakangas.